Kennis met.. de passie van Ben van der Burg

Genieten van geniale gekte

Ben van der Burg als spreker uitnodigen, is niet geheel zonder risico. Als topschaatser was hij soms onnavolgbaar, maar naast de baan raak je hem zéker kwijt. Zijn kennis van technologische innovatie en zijn enthousiasme om die met je te delen, grenzen aan geniale gekte. En dat is een groot compliment, want zo hield hij vrijdagmiddag 70 relaties een uur lang geboeid tijdens onze Kennis met-sessie.

Geef Ben een microfoon en je wordt bedolven onder een tsunami van wilde, originele gedachtes, oprechte verontwaardiging en vooral veel energie. Die toont hij ook regelmatig in zijn columns op BNR nieuwsradio, optredens bij Vandaag Inside en zijn podcast.

Voor Ben is het leven één groot avontuur en zo stapte hij ook zijn ‘spreekbeurt’ in. Hij schoot een slide deck van tientallen feitjes, staatjes en nieuwsartikelen met mitrailleurvuur op het publiek af. Structuur? Liever niet. Pas na een half uur zei hij tussen neus en lippen door: “Ik ben de wereld aan het schetsen, hè?” Tips? “Daar geloof ik niet in, alsof ik het beter weet dan jullie. Ik geef inzichten.”

Zijn innovatieve mindset verkiest “alles proberen en zien wat eruit komt” boven “met honderd man uurtjes schrijven tot je één stapje verder bent”. Ook in zijn lezing probeerde hij van alles. Regelmatig begon hij aan een hilarische anekdote, om die halverwege weer af te breken. Dan was ‘ie zelf verveeld of alweer drie stappen verder. Zo zullen we misschien nooit het fijne weten van de inktvis en de twee mannen op twee eilanden. Van de virtuele vriendin, de voordelen van Perplexity en het chip-implantaat met alle antwoorden…

Wat is de oorzaak van duizelingwekkende technologische innovatie? We willen altijd sneller hoger en krachtiger. “Ik wilde ooit de Elfstedentocht winnen, maar werd tweede. Dat is beter dan winnen, want zo blijf je hongerig. Verkijk je niet op de beste zijn, want dat geldt voor één minuscuul gebiedje. Verder weet je niets. En voor je het weet, is jouw werk geautomatiseerd. “Bang voor je baan? Nee joh! Zorg dat je flexibel bent.”

Je voelt ‘m aankomen: aan conclusies doet Ben niet. Hij refereerde tot besluit aan de bouw van dé ASML-machine. “Toen ze daaraan begonnen, wisten ze dat het vrijwel onmogelijk was. De ontwikkeling zou vijf Nobelprijs waardige uitvindingen vereisen, waarvan ze nog géén idee hadden. Tóch gingen ze aan de slag. En ASML werd een van de belangrijkste bedrijven ter wereld.” 

 

Foto's door Lorenzo de Bever

Evenement details

Landgoed Ulvenhart

Wij houden graag events

2 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.