The latest in Power BI 2023 Q1

The latest in Power BI

Elke maand publiceert Microsoft updates voor Power BI. De software wordt voortdurend uitgebreid met nieuwe functies en toepassingen, ook op basis van feedback van gebruikers. Power BI wordt zo steeds krachtiger en biedt steeds meer mogelijkheden. In 'The latest in Power BI' vertellen we je alles over de updates. In deze editie hebben we het nieuws uit Q1 van 2023 voor je op een rijtje gezet.

On-object interaction

Met de nieuwste feature in Power BI is het creëren, ontwerpen en formatteren van visuals aanzienlijk eenvoudiger geworden. In plaats van alles te bewerken via het format-paneel, kun je nu simpelweg klikken op het deel van de visual dat je wil bewerken. Hierdoor is het aanpassen van visuals veel toegankelijker geworden voor beginners.

Bovendien heeft Power BI het aantal panelen verminderd en is een handige menubalk aan de rechterkant toegevoegd. Gebruikers kunnen nu gemakkelijk wisselen tussen verschillende panelen, zoals het format-paneel en het sync slicers-paneel.

Het is wel belangrijk om te vermelden dat deze feature momenteel alleen beschikbaar is in de preview-versie van Power BI en geactiveerd moet worden in opties onder de preview-features. Zorg ervoor dat je de On-object Interaction-functie hebt ingeschakeld om gebruik te maken van deze nieuwe feature.

Apply all slicers-button and Clear all slicers-button

Vroeger was het gebruik van bookmarks essentieel om alle geselecteerde sliceropties te verwijderen in Power BI. Gelukkig heeft Power BI nu eindelijk een knop toegevoegd waarmee alle slicers automatisch kunnen worden teruggezet naar de originele instellingen.

Daarnaast is een tweede knop toegevoegd met de naam Apply All Slicers. Met deze knop kan de gebruiker een filteroptie samenstellen, maar de filter wordt pas toegepast als ook op de Apply All Slicers-knop wordt geklikt. Dit stelt gebruikers in staat om verschillende slicers te combineren vóórdat ze de filter toepassen, waardoor ze meer controle hebben over de resultaten. Daarnaast levert het een performance-verbetering op, omdat er één vraag naar de databron gestuurd wordt.

Al met al zijn deze nieuwe knoppen een welkome toevoeging aan Power BI, waardoor het werken met slicers nog eenvoudiger en efficiënter wordt.

Email Subscriptions

Sinds maart kunnen gebruikers zich abonneren op scorecards binnen de Power BI-workspace. Zij ontvangen dan e-mails over de scorecards die het belangrijkst zijn voor de organisatie. Het voordeel van deze feature is dat het nu eenvoudig kan worden ontwikkeld en onderhouden in de Metrics-pagina van de Power BI-workspace.

Dit is een zeer handige functie voor organisaties die op de hoogte willen blijven van belangrijke KPI's en andere gegevens in hun Power BI-omgeving. Met deze abonnementen kunnen gebruikers nu regelmatig updates ontvangen zonder dat ze handmatig hoeven te controleren of er nieuwe informatie beschikbaar is.

Kortom, de mogelijkheid om abonnementen in te stellen voor scorecards is een nuttige toevoeging aan Power BI die organisaties helpt om beter geïnformeerd te blijven en sneller te reageren op veranderingen in de gegevens.

Storytelling in PowerPoint

Vroeger was het al mogelijk om Power BI-rapportpagina's in PowerPoint te laden, maar nu is het ook mogelijk om een enkele visual te laden: heel eenvoudig vanuit een gepubliceerd Power BI-rapport. Door het rapport te openen, op de drie bolletjes naast de visual te klikken en op "Delen" te klikken, wordt een link gegenereerd die je plaatst in de Power BI-extensie in PowerPoint.

Bovendien kan PowerPoint nu automatisch de informatie van de grafiek interpreteren en een bijbehorende tekst schrijven met behulp van AI. Hierdoor kan een maandelijkse PowerPoint-presentatie bijna volledig worden geautomatiseerd. Dit bespaart tijd en moeite en zorgt ervoor dat de presentatie consistent en professioneel blijft.

Al met al zijn dit zeer nuttige functies die de integratie tussen Power BI en PowerPoint verbeteren en het maken van presentaties veel gemakkelijker maken.

 

Conditional formatting Based on string fields

Vroeger was het alleen mogelijk om numerieke velden te gebruiken voor conditional formatting in Power BI. Nu is het eindelijk ook mogelijk om dit te doen op basis van tekstvelden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld verschillende kleuren kunt toewijzen aan categorieën in je grafiek, zoals een andere kleur voor "audio" dan voor "TV".

Enhanced row-level security editor

Dankzij de nieuwe row-level security editor is het nu mogelijk om nieuwe rollen en filters aan te maken zonder dat je daarvoor kennis van DAX nodig hebt. De eenvoudige lay-out maakt het veel makkelijker om beveiligingsrollen aan te maken. Deze functie is nog beperkt in zijn mogelijkheden, maar de functie is nog steeds in de oude DAX-editor te gebruiken voor meer uitgebreide row-level security.

Het enige nadeel is dat deze functie momenteel alleen beschikbaar is in de Preview-versie van Power BI en dat gebruikers deze eerst moeten activeren in de Preview-features, specifiek de "enhanced row-level security editor".

Dynamic format strings for measures

Dynamic format is een handig hulpmiddel om gegevens weer te geven in verschillende formaten op basis van geselecteerde filters. Hierdoor is slechts één measure nodig om een berekening uit te voeren die hetzelfde resultaat oplevert, maar in een ander formaat moet worden opgeslagen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van meerdere valuta's in een rapport, waarbij verschillende valutatekens betrokken zijn. Met dynamische opmaakreeksen kan Power BI automatisch een Euro- of Dollarteken invoegen op basis van de gebruikte valuta.

Wij houden jou op de hoogte