Uitdaging in de adoptie
Power BI is ontworpen om de meest ingewikkelde en complexe datasets te bewerken en analyseren. De ontwikkeling van een dashboard is dan ook een technisch uitdagende taak. Maar ook als het dashboard technisch correct is opgezet, kunnen er situaties zijn die een goed gebruik in de weg staan. We zien hier vaak een uitdaging in de adoptie, waarbij een grote investering is gedaan in het ontwikkelen van een dashboard, maar het niet in gebruik wordt genomen. Dat is zonde, want daarmee worden de beoogde doelstellingen vaak niet behaald.
De oorzaken van slechte adoptie hangen af van de behoeftes van de eindgebruiker. In de volgende sectie wordt toegelicht hoe UX design met storytelling, navigatie, consistentie en testen kan ondersteunen bij de adoptie van het dashboard.
Kortom, UX is een cruciaal onderdeel van elke succesvolle BI-strategie. Het gaat niet over mooi en lelijk, maar over het creëren van een product dat beantwoordt aan de behoefte van de eindgebruiker en die het bedrijf helpen zijn doelstellingen te behalen.
- Storytelling: voor de onervaren gebruiker
In de digitale transformatie moeten steeds meer werknemers aan de slag met data. Dit betekent dat het vak van data analyse en reporting doorsijpelt naar operationele afdelingen. Mensen die niet gewend zijn om met data of reporting te werken - of hier zelfs geen affiniteit mee hebben - moeten een dashboard gebruiken in hun dagelijks werk.
Dit is uitdagend doordat het dashboard te complex of verwarrend is, of niet aansluit bij de taken of doelen van de werknemers. UX design kan helpen om het dashboard makkelijker en intuïtiever te maken door storytelling toe te passen. Met begeleidende tekst en goed gebruik van taal kan storytelling complexe gegevens vereenvoudigen en inzichtelijk maken, zelfs voor niet technische of ervaren gebruikers. Daarnaast zorgt een goed design ervoor dat het dashboard aantrekkelijk en plezierig is om te gebruiken, wat de motivatie en betrokkenheid van de gebruikers verhoogt.
- Navigatie: voor de efficiënte gebruiker
Een dashboard wordt meestal ingezet als vervanging van of toevoeging aan bestaande werkzaamheden. Het is daarom cruciaal dat het dashboard de productiviteit en efficiëntie van de gebruikers op peil houdt, en idealiter zelfs verbetert. Zo niet, dan ligt frustratie op de loer. Met als gevolg dat de werknemer teruggaat naar zijn oude manier van werken. Met intuïtieve navigatie door het report, helpt UX design de gebruikers snel en gemakkelijk de informatie te vinden die ze nodig hebben.
- Consistentie: voor de precieze gebruiker
De wereld van data wordt steeds complexer, en veel bedrijven werken met verschillende databronnen en systemen. Vaak halen verschillende mensen op verschillende manieren inzicht uit al die data. Als er verwarring ontstaat doordat bijvoorbeeld de periode of afdeling waarnaar wordt gekeken onduidelijk is, of definities inconsistent zijn, dan worden gegevens verkeerd geïnterpreteerd. Gevolg: er ontstaan verschillende versies van de waarheid en daarmee een verlaagde betrouwbaarheid.
UX design zorgt ervoor dat de context van bekeken informatie helder is. Die context kan worden vormgegeven door een duidelijk en consistent gebruik van termen, toelichtingen en slim gebruik van visuele elementen. Op deze manier wordt het dashboard betrouwbaar, wat de gebruikers stimuleert om het vol vertrouwen in gebruik te nemen.
- Gebruikerstesten: voor de productieve gebruiker
Als een dashboard er goed uitziet en gevuld is met datavisualisaties, betekent dat nog niet dat de getoonde informatie beantwoordt aan de behoefte van de gebruiker. Ook een mooi en technisch goed opgezet dashboard, is mogelijk niet functioneel.
Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe de data gevisualiseerd moet worden. Door vanaf het begin de gebruiker te betrekken bij het ontwikkelen van het dashboard, sluit het beter aan bij wat de gebruiker wil. Het proces van goed UX design houdt dan ook regelmatige gebruikersinterviews en gebruikerstesten in. Dit zorgt voor een goed fundament, en maakt bijsturen mogelijk.