BMW Financial Services

BMW

BMW Financial Services

BMW Financial Services Nederland gaat grondig te werk met Power BI
Met data business value creëren

BMW Financial Services Nederland wilde na een fusie flinke stappen zetten in ‘selfservice BI’. Kasparov BI ondersteunt het boeiende traject met een Kasparov Performance Team en BI-training voor business controllers. Ambitieuze doelen komen inmiddels heel dichtbij: inzicht in de totale leasevloot én het rendement per kenteken. Een sterk staaltje co-creatie.

De uitdaging 
BMW Financial Services Nederland bouwt, na de fusie met Alphabet (de fleet leasemaatschappij van BMW Group) aan één vorm van rapporteren en één bron van de ‘waarheid’. Joris IJzermans is Senior Business Controller Sales en schakelde Kasparov BI in om met BI de leasevloot inzichtelijk te maken en zo het rendement te verbetere. “Ik ben heel analytisch van aard, maar ook erg geïnteresseerd in de ‘antropologische’ kant van data: hoe mensen ermee omgaan.” 

Als financiële man heeft Joris veel met data gewerkt. “In mijn vorige rol merkte ik dat ik best ver van de business af stond. Dat vond ik jammer, want er liggen vele kansen op dat snijvlak. Daarom was ik meteen getriggerd toen Alphabet mij 4 jaar geleden benaderde voor een functie als Controller met sales-specialisme.” 

Het doel
Moederbedrijf BMW Group besloot de fleet leasetak vorig jaar te fuseren met BMW Financial Services. Dat was het zaadje voor het project met Kasparov BI, vertelt Joris. “Idealiter zouden we één datawarehouse bouwen, maar dat vergt een forse investering en is een meerjarenplan. Maar we konden wel pragmatisch kijken naar een tussenlaag. Daar wilden we de verschillende systemen van de bedrijfsonderdelen koppelen, om tot één overzicht van de totale vloot te komen.”  

De aanpak
“Zo’n exercitie, begeleid door het Kasparov Performance Team, begint met een strenge blik in de spiegel. Joris: “We hanteerden verschillende definities van data binnen de vroegere entiteiten, dus we moesten echt om de tafel. Welke datapunten hebben we? Wat zeggen die precies? En hoeveel data wil je ontsluiten?” De mapping is een fundamentele fase, die tijd kost.”

“Want dat heb ik wel geleerd in het traject: Power BI is een prachtige tool, maar alles begint met helderheid over je data. Daarin denken de consultants actief mee en ze dagen je uit. Hierbij is het ook van groot belang om het doel van het dashboard scherp te houden. De organisatie vraag vaak meer en meer, maar dit kan niet alleen tot performance issues leiden, maar ook de focus van je dashboard vertroebelen. 

Wanneer alles eenmaal staat, kan het snel gaan. Joris: “We hebben een projectteam ingericht met specialisten in data en vanuit de business, verrijkt met de consultants van Kasparov. Naar behoefte hebben de teamleden ook Power BI- training gevolgd bij Kasparov BI, sommigen op basisniveau, anderen de Advanced-training waarbij ook de technische kant zoals DAX aanbod kwam. 

Joris weet wat Power BI in huis heeft én kent de valkuilen: “De aandacht van de gebruiker  gaat vaak direct naar de visuals, maar het effect van de weergave is hierbij van grote invloed. Als kenner van de business had ik eerst handmatig een dashboard getekend, met drie pagina’s die we elke maand in dat format wilden zien. Na overleg zijn we dat gaan bouwen, en Kasparov BI maakte daarbij een eigen schaduwversie. Heel slim, want daarin lieten ze zien welk verschil de ‘optics’ kunnen maken. Wat assen verplaatsen, kleuren veranderen, en je wekt een andere indruk met dezelfde data.” 

Deze inzichten hebben we eerst gezamenlijk gebruikt om een betaversie te maken, maar in de afstemming met de directie hebben we dit contrast ook meegenomen ter illustratie. Op die manier kon het team snel tot een optimale inrichting van het dashboard komen.

De impact
Met die beta-versie werd druk geëxperimenteerd, waarbij ook de meerwaarde van afwijkende doorsnedes voor richting het hoofdkantoor in München zijn onderzocht. De opbouw vanuit het contractniveau stelt je in staat snel allerlei dwarsdoorsnedes te maken. “Ook ontstaan veel nieuwe inzichten in de kracht van data-analyse. Met 3D-grafieken kun je bijvoorbeeld hele boeiende dwarsverbanden leggen. ‘Dat digitale stukje scherm zegt veel meer dan datzelfde stukje op papier’. Zo krijg je ook de oude garde mee, die weliswaar moet wennen, maar voor wie dat inzicht wel meteen duidelijk wordt.”

“Dit alles is mogelijk mits de basis op orde is, de cijfers moeten kloppen. Voor ons geldt dat we alles afleiden van de data in leasecontracten opgebouwd vanuit contractniveau. De betrouwbaarheid bevordert het enthousiasme op de werkvloer om ermee aan de slag te gaan waarbij het je aanvullende taak is de juiste keuze in data slices te maken. Je wil de directie niets onthouden, maar zeker ook niet overvoeren.” 

Het resultaat
Spelen met legoblokjes, noemt Joris de werking van de tussenlaag voor Power BI in de praktijk. “Nu we verschillende dimensies, zoals objectdata (merk, model) en klantdata (holding, branche), hebben gecreëerd, kunnen ook andere afdelingen hierop voortborduren. Want alle relevante data zijn naar elkaar te herleiden via unieke variabelen, zoals bijvoorbeeld het contractnummer. Als de basis compleet is, kun je heel snel van maand- naar kwartaalgegevens gaan. En lijnen over meerdere jaren doortrekken. Spelenderwijs kom je tot verbluffende inzichten. En daarmee actie in de organisatie.” 

Het team zit nog in de go live-fase van het project. Maar Joris weet al dat alle energie in het voortraject heel zinvol is geweest. “Ik noem een voorbeeld vanuit maintenance: We kunnen nu het aantal servicemomenten koppelen aan kentekens. En zo achterhalen welk automerk meer of minder onderhoud nodig heeft. Ook kunnen we op deze manier de verschillen tussen benzine en elektrisch analyseren.”

Dát is controlling volgens Joris: diepere analyses doen met data die automatisch wordt gegenereerd. “In rapportages wil ik bij een kwestie meteen vijf bullets presenteren vanuit de
verdiepende analyse. Als controller wil je sturen waar je naartoe gaat, niet waar je vandaan komt. Met de hulp van Kasparov BI creëren we meer grip op onze business en kunnen wij effectief monitoren en continu bijsturen en verbeteren."