De vloot van Boskalis is volledig BI

Boskalis

Vier jaar geleden startte Pieter Klem bij Boskalis, als controller op de afdeling Group Control. Binnen Boskalis was men al bezig met de uitrol van een nieuw ERP-systeem en Pieter zag zijn kans schoon om verbeteringen door te voeren. “Wij vormen een BI Competence Center, maar wel vanuit de finance-kolom.” Kasparov BI biedt advies, interimmers en training.

Pieter vertelt: “Toen ik begon, was er nog geen goede rapportage-tool. Iedereen maakte zelf rapportages in Excel. Dat was niet efficiënt en erg time consuming. Daarom heb ik eerst wat slimmere, eenduidige bestanden gemaakt, om vervolgens de stap naar de BI-tool VENA te zetten. Deze BI-tool hebben we uitgerold binnen Boskalis en heeft door het succes een meer formele status gekregen.

De uitrol werd twee jaar terug een officiële taak van de finance-kolom. Het idee was om het voor andere doelen te gebruiken, zoals project controlling, asset management en alle andere P&L gerelateerde zaken. Daartoe heb ik inmiddels -ondersteund door Kasparov Finance & BI- een team opgebouwd van vijf medewerkers. Samen brengen we een 20-tal financiële rapportages uit. Het ERP-landschap van Boskalis kent een vrij grote complexiteit en daardoor is de vraag naar een goede BI-tool groot.”

Een volgende stap was het “sexier maken” van de rapportages. Daarvoor is Power BI bij uitstek geschikt. Pieter: “En we wilden méér doen met de data: forecasts, budgetten, scenario-analyses. Alles uit VENA halen. Daar zijn we nu druk mee bezig, onder meer met trainingen van Frank Govers. Ik ben erg gecharmeerd van zijn aanpak: recht door zee, lekker knallen. Boskalis wordt bij de uitrol ondersteund door Kasparov Finance & BI.”

Met onze consultants heeft Pieter de eerste projecten gedaan: één op het gebied van onderhoudskosten van de Boskalis-vloot. De kapitein heeft nu op zee inzage in zijn kosten, via een dashboard. De bestaande techniek was onvolledig en verouderd. Nu zit er ook een forecast in. Het tweede project betrof treasury: inzage in het werkkapitaal. Pieter: “Die was niet optimaal. Boskalis is enorm groot, met veel divisies en units wereldwijd. Hoe krijg je dagelijkse informatie fatsoenlijk de organisatie in? Daarvoor is Power BI perfect.”

“Er zijn korte lijnen met Kasparov Finance & BI. Als ik Laut nodig heb, weet hij meteen wat ik bedoel. Hij snapt de business en is heel toegankelijk. We zullen zeker nog zaken doen, zowel in de opleiding van mensen (onder wie key users), als in ‘meters maken’ met projecten.”