The latest in Power BI 2022 Q3 / Q4

The latest in Power BI

Microsoft brengt maandelijks updates uit van Power BI. De software krijgt steeds nieuwe features, onder meer op basis van gebruikerservaringen. Zo groeit Power BI voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. We zetten de updates van het tweede deel van 2022 op een rijtje in The latest in Power BI.

 

Meting-suggesties (Preview)

Power BI heeft een nieuwe feature die op basis van een zin een suggestie kan maken voor een meting. Power BI maakt gebruik van AI om de zin te ontleden en de juiste waarden in de meting te plaatsen. Ook worden alternatieve metingen voorgesteld. Bij alle metingen wordt ook een voorbeeldresultaat getoond.
 

De functionaliteit kan handig zijn voor de minder ervaren ontwikkelaars om eenvoudig een opzet te krijgen voor de gewenste metingen. Het is wel belangrijk dat je DAX kunt lezen om de juiste meting te kiezen uit de voorgestelde selectie.

Bron: Power BI October 2022 Feature Summary | Microsoft Power BI Blog | Microsoft Power BI

Deployment-historie

Als aanvulling op de deployment-pijplijn in de Power BI Service is een historie-overzicht toegevoegd. Dit overzicht toont alle deployments naar een workspace, met de benodigde informatie om hierop terug te kijken. Zo zijn de persoon, datum en omgeving direct zichtbaar. Ook kun je meer details van een deployment bekijken, zoals veranderingen en de inhoud van de bijgevoegde notitie. Het toevoegen van een notitie tijdens het deployment-proces is ook een nieuwe functionaliteit, waarmee je duidelijke toelichting kunt geven op een upload.

Verbeteringen op het model tabblad

Het model tabblad heeft twee handige nieuwe functionaliteiten voor ontwikkelaars. Je kunt nu DAX-formules schrijven en wijzigen vanuit dit tabblad. Ook is een nieuw paneel toegevoegd om de relaties tussen tabellen gemakkelijk te beheren.

Nieuw kleurschema voor Power BI

De accentkleur in Power BI desktop is veranderd van geel naar groen-blauw. Dit betekent dat de interface op verschillende plekken anders oogt. Met name bij het opstartscherm valt dit op. De reden voor deze wijziging is het verhogen van het contrast, voor mensen met een visuele beperking.

Data uploaden in Power BI Service

Bestanden uploaden naar de Power BI Service is makkelijker dan voorheen. In de workspace is een upload-knop toegevoegd naast ‘New’. Via dit menu kun je gemakkelijk bestanden van een OneDrive-business account, SharePointomgeving of vanuit je lokale folders toevoegen met de vertrouwde bestandenselectie van Windows.

Via deze functionaliteit kun je nu ook gemakkelijk bestanden van een SharePoint-omgeving ontsluiten zonder het gebruik van een URL. Je navigeert simpelweg naar een van de omgevingen waartoe je toegang hebt.

Dynamische filters (Preview)

Het is nu ook mogelijk om dynamische filters in een Power BI-rapportage te verwerken. Deze functionaliteit is een uitbreiding op de variabele velden, waarvan deze zomer een preview beschikbaar kwam. Met de uitbreiding naar variabele filters kun je de gebruiker nog meer flexibiliteit bieden binnen de rapportage.

De dynamische filter is eenvoudig toe te voegen als je al werkt met dynamische velden. Voeg je slicer voor dynamische velden toe op de pagina en dupliceer die.

Selecteer de nieuwe slicer en klik in het veldentabblad op het pijltje van je parameterveld. Klik vervolgens op ‘Toon waarden van het geselecteerde veld’.

Nu zie je dat de nieuwe slicer de waarden toont die behoren bij het geselecteerde variabele veld. Deze slicer kun je nu als filter gebruiken binnen je rapport en je ziet dat de waarden veranderen als je een ander variabel veld selecteert.

E-mail-updates met eigen filters

Power BI Service biedt al een paar maanden de mogelijkheid jezelf te abonneren op een rapportage of dashboard om periodiek een e-mail te ontvangen met updates. Nu is het ook mogelijk om in deze updates de geselecteerde filters, highlights en drill-downs mee te nemen, zodat je altijd de gewenste informatie ziet in je update.

Error bars-functie uitgebreid

In een eerdere update was de mogelijkheid tot het maken van error bars al toegevoegd. In de update van juli is een aantal functionaliteiten toegevoegd voor de opmaak. Vanaf deze update is het mogelijk om datalabels toe te voegen aan de randen van de error bars. Hiernaast zijn manieren toegevoegd om de randen van de error bars te bepalen. Zo is het mogelijk om de bars te laten berekenen op basis een percentuele afwijking, een percentiel of aan de hand van standaarddeviatie.

Opgevulde regio’s in Azure maps

Als een kaart-visual veel verschillende regio’s bevat, wordt het steeds lastiger om ze met elkaar te vergelijken door middel van de grootte van de bubbels. De update van juli maakt het mogelijk niet alleen bubbels te tonen, maar ook om de regio’s op te vullen met een kleur op basis van de data.