The latest in Power BI januari '23 Q4

The latest in Power BI

Power BI ontwikkelt zich voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Gelukkig werkt de software heel intuïtief en kun je er snel mee uit de voeten. Om je up-to-date te houden, leek het ons geen gek idee regelmatig wat te vertellen over: The latest in Power BI. Deze keer zetten we de updates van eind ‘23 op een rijtje.

Integratie OneDrive & SharePoint

In  oktober is de integratie van OneDrive en SharePoint met Power BI-bestanden verbeterd. Het is nu mogelijk om vanuit deze twee kanalen de bestanden te openen, je hoeft ze niet langer te downloaden! Dit is voor ontwikkelteams een lang gekoesterde toevoeging. Ze zorgt ervoor dat alle Power BI-wijzigingen meteen in de cloud zijn opgeslagen en worden gedeeld met het team. Je hoeft je niet meer af te vragen of je de meest recente versie opent. Het is nog niet mogelijk om -net als met andere Office 365-programma’s- tegelijkertijd in hetzelfde bestand te werken.

 

Calculation groups (preview)

Ook sinds oktober is het mogelijk om calculation groups aan te maken. Voorheen kon dit alleen door de third-party tool Tabular Editor te gebruiken. Calculation groups bieden de mogelijkheid om een vaste berekening toe te passen op je bestaande measures.

Dit is handig als je bijvoorbeeld verschillende measures hebt, waarvoor je zowel het huidige resultaat als het resultaat van vorig jaar wil tonen. Voorheen moest je voor elke berekening twee measures maken. Nu kun je middels een calculation group voor al deze measures je resultaat van vorig jaar berekenen. Met name voor grotere datamodellen scheelt dit veel werk en zorgt het voor beter overzicht.

Button slicer visual

Eind ’23 is een nieuwe slicer visual geïntroduceerd: de button slicer. Deze visual biedt meer mogelijkheden om de knoppen van de slicer te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s toevoegen aan de knoppen en kun je de kleurstelling van de knoppen aanpassen.

Dax query view (preview)

Er is een optie toegevoegd om de resultaten van je DAX-queries te visualiseren. Deze functionaliteit bestond al in Tabular Editor, maar is nu ook in Power BI-desktop te vinden. Hiermee kun je de stappen van je measures testen, en visueel maken of de stappen ook de verwachte en/of juiste data gebruiken voor de berekening. Zo maken veel DAX-functionaliteiten een nieuwe tabel aan op de achtergrond, waarop vervolgens de gewenste berekeningen worden uitgevoerd. Voorheen was soms lastig te achterhalen welke data in de berekende tabel aanwezig is.

Gegevens Verkenner (preview)

In Power BI Service is een nieuwe preview feature gepubliceerd, die eindgebruikers de mogelijkheid geeft om zelf op een rapportage of datamodel ad hoc en eenmalig analyses uit te voeren.

 

Als een gebruiker de gegevens verkent, heeft hij de mogelijkheid om alle business logica en data uit het datamodel te gebruiken en in een eigen overzicht te plaatsen. De gebruiker landt op een matrix, maar kan er ook voor kiezen om de data te visualiseren.

 

Uitbreiding datalabels, column & bar charts

In de december update zijn data labels uitgebreid. Het is nu naast de custom labels ook mogelijk om titels toe te voegen voor extra context, extra waardemetingen toe te voegen en meerdere regels in het datalabel te gebruiken. Dit biedt extra mogelijkheden voor formatting en storytelling.

Naast datalabels zijn ook formatting opties toegevoegd voor de column- en bar charts. Het is nu mogelijk om zelf de tussenruimte tussen categorieën of legenda-items aan te passen. Verder zijn verschillende formatting opties toegevoegd om het design van je rapport nog beter te maken.

Voorgestelde content in PowerPoint

Het is al langere tijd mogelijk om Power BI-content toe te voegen aan PowerPoint-rapportages. In december is deze functionaliteit uitgebreid, waardoor het nog makkelijker is geworden om je storytelling in PowerPoint te ondersteunen met data.

Op basis van de titel van je slide zoekt Power BI automatisch naar relevante content in Power BI Service en maakt een voorselectie voor rapportages. Ook worden nu recent bezochte rapportages getoond. Dit maakt het erg makkelijk om ondersteunende Power BI-pagina’s of visuals toe te voegen. Ook is de mogelijkheid toegevoegd om de URL naar een Power BI-rapportage in de Service toe te voegen als je al precies weet welke visuals je nodig hebt.

Wij houden jou op de hoogte