The latest in Power BI november 2021

The latest in Power BI

Steeds meer bedrijven stappen over op Power BI van Microsoft. En steeds meer klanten mogen wij daarin begeleiden. Even wennen natuurlijk, als je zo’n beetje bent vergroeid met Excel. Gelukkig werkt de software heel intuïtief en kun je er snel mee uit de voeten. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Daarom leek het ons geen gek idee om regelmatig een update te geven van The latest in Power BI. Deze keer zetten we de updates sinds september op een rijtje.

New formatting options for buttons

Voorheen had je enkel rechthoekige knoppen, inmiddels kun je veel meer  vormen kiezen. Daarnaast kun je een eigen afbeelding invoegen als icoon, die je ook weer volledig zelf kunt vormgeven. Je bepaalt de plaats en grootte, maar ook de schaduw, gloed en tekstrotatie. 

Waterfall charts

Voor de Waterfall visual heb je nu de mogelijkheid om het totaal uit te zetten.

Line charts format options

De legenda van een lijngrafiek kun je nu links of rechts van de lijnen plaatsen. Dit kan meer duidelijkheid geven over welke lijn bij welke categorie hoort. Wellicht zul je merken dat deze optie nog niet perfect werkt. Er is verbetering mogelijk, maar het is al een stap in de juiste richting. 

Update to CALCULATE

Power BI heeft het gemakkelijker gemaakt om filters te schrijven voor de functies CALCULATE en CALCULATETABLE. Er zijn aggregatiefuncties in de filters als ze worden gebruikt in Booleaanse (Waar/Onwaar)-expressies. Houd er rekening mee dat de nieuw ondersteunde syntaxis de leesbaarheid van de DAX-expressies verbetert, maar geen invloed heeft op de prestaties in vergelijking met meer uitgebreide equivalente expressies. Hieronder staan enkele voorbeelden van de nieuw ondersteunde syntaxis:

 

CALCULATE([Total Sales], DimProduct[UnitPrice] > MEDIAN(DimProduct[UnitPrice]))

 

Update to XIRR

De functie XIRR berekent de Internal Rate of Return. Aan deze functie is een nieuwe parameter toegevoegd. Als voorheen de berekening niet kon worden gemaakt, gaf deze een foutmelding. Met de nieuwe parameter kun je een waarde bepalen in geval van een foutmelding. Voor de financiële mensen onder ons is dit een mooie verbetering. 

 

Updates on FORMAT

In sommige gevallen zijn de regionale instellingen in Power BI Service gebaseerd op de browserinstellingen. In DAX kan je nu met de functie FORMAT bijvoorbeeld de datumweergave vastleggen. Dit overschrijft dan de browserinstellingen.

GB = FORMAT( dt"2010-12-03T12:30:59", "General date", "en-GB" )      US = FORMAT( dt"2010-12-03T12:30:59", Blank(), "en-US" )

                                                                         

Disable Bing Maps

De visual Map in Power BI maakt gebruik van Bing Services. Beheerders hebben momenteel de optie om deze visual uit te schakelen. Als je die dus niet meer in Power BI ziet, kán het zijn dat je beheerder die heeft uitgeschakeld.

Waarom zou je de visual willen uitschakelen? Bij gebruik ervan wordt data gestuurd naar Bing om de locatie(s) weer te geven in de visual. Dat kan tegen het beleid van de organisatie ingaan en daarom worden uitgeschakeld.

Power BI App for Teams

Als je gebruik maakt van Teams, is het je wellicht al opgevallen dat je daarin ook Power BI kunt raadplegen. Power BI in Teams kon voorheen worden geïnstalleerd door de beheerder.

Nu gaat dat vanzelf als een gebruiker naar Power BI Service (app.powerbi.com) gaat en een Teams licentie heeft. Die functie kan evenwel worden uitgeschakeld door een beheerder. 

     

New Format Pane (Preview)

De eerste nieuwe update van november is het nieuwe opmaakpaneel: niet meer oneindig scrollen, de schakelaars zijn kleiner en overzichtelijker, er is meer tekst zichtbaar en de markering als je zoekt, etc…

Old format pane                           New format pane

     

Page and Bookmark Navigators

Voorheen kostte het veel tijd om een paginanavigatie te maken. Nu doe je dat met een druk op de knop. Power BI creëert automatisch de knoppen waarmee je door de pagina’s van je rapport navigeert. De paginanavigator is automatisch gesynchroniseerd met de rapportpagina’s:

  • Titels van de knoppen komen overeen met de paginanamen

  • De volgorde van de knoppen komen overeen met de volgorde van de rapportpagina’s

  • De geselecteerde knop is de huidige pagina

  • Wanneer je pagina’s toevoegt of verwijdert, is dit direct zichtbaar in de navigator

  • Wanneer je pagina’s hernoemt, is dit direct zichtbaar in de navigator

Bovenstaande geldt ook voor de bladwijzernavigatie. 

Text Formatting

Overal waar je tekstopmaak-opties ziet, zoals lettertypefamilie, lettertypegrootte en kleur, vind je nieuwe opties om je tekst vetgedrukt, cursief en onderstreept te maken. In het oude opmaakpaneel staan deze opties onder elkaar:  

Text formatting old                 Text formatting new

       

Wij houden jou op de hoogte