Marshberry houdt zichzelf ESG-spiegel voor
MarshBerry, een internationaal adviesbureau met een Europees hoofdkantoor in Amsterdam, begeleidt assurantiemakelaars onder meer in fusies en overnames. Het succesvolle businessmodel van assurantiemakelaars trekt investeerders aan in een consoliderende markt. Er zijn veel overnames, dus is er veel werk voor MarshBerry in het begeleiden van ondernemers. Hoewel het bedrijf in Nederland wettelijk gezien niet verplicht is om een duurzaamheidsbeleid te hebben, wilde men er graag mee aan de slag gaan. Het bedrijf wil meer waarde creëren dan alleen economische. Kasparov ESG heeft hen hierin begeleid.
Purpose driven
Joost Mulder, verantwoordelijk voor de strategie van MarshBerry in Nederland, omschrijft het zo: “Wij werken in een rendabel deel van de economie. Daar hebben wij zelf ook profijt van. Dat is heel mooi natuurlijk, we willen op de eerste plaats zoveel mogelijk waarde toevoegen voor onze klanten. Maar om echt purpose driven te werken, wat we vanuit Nederland willen promoten bij de hele organisatie, moeten we ons een spiegel voorhouden. Hoe duurzaam is de waarde eigenlijk? En heeft ons werk ook negatieve impact?”
Ontdekkingstocht
Typische vragen voor een ESG-traject. En typisch een klus voor Kasparov ESG. Die link was snel gelegd, want een collega van Joost heeft bij ons gewerkt. “We zijn er heel open ingestapt, omdat we wilden ontdekken hoe wij ervoor staan, en aan welke knoppen we zoal kunnen draaien om duurzaamheid concreet en meetbaar te maken. Dat is een ontdekkingstocht, die we samen zijn aangegaan.”
Veel vliegreizen
In Nederland bestaat MarshBerry uit 14 mensen, in de VS werkt het merendeel: zo’n 200. Door die kleine schaal in Amsterdam wist Joost op voorhand dat de pijlers Social en Governance niet complex zouden zijn, maar als dienstverlenende organisatie wel heel relevant. En op Environmental-gebied bleek al snel dat vliegreizen veel impact maakt mar dat Marshberry ook heeft gekeken naar andere onderwerpen zoals wagenpark en energieverbruik. “We vervuilen het water niet, om maar iets te noemen, en sociaal hebben onze medewerkers het goed. Maar we groeien flink en we willen ook in Amerika onze collega’s meekrijgen in dit gedachtegoed, dus is het goed om nu een raamwerk te ontwikkelen.”
Effectief dashboard
Hoe kwam dat tot stand? “Amber Klomp, Managing Consultant bij Kasparov ESG, heeft naast diepgaande expertise en kennis over ESG, ook een achtergrond in accounting. Zij wist ons bedrijf snel te doorgronden, wat erg heeft bijgedragen aan het verdere verloop van het traject. In een eerste sessie heeft ze ons geleerd wat ESG precies betekent en wat ons te doen staat om tot een effectief dashboard te komen wat bijdraagt aan de integratie van duurzaamheid. Ze is heel gestructureerd, to the point en ook nog eens prettig in de omgang.”
Keuzes maken, data verzamelen
In de derde sessie kwam Marnix Pot in beeld, onze ESG Data Lead. Joost daarover: “Toen we keuzes hadden gemaakt in wat wij belangrijk vinden, konden we data gaan verzamelen. Amber en Marnix hebben ons aan de hand meegenomen, en onze gedachtes gestructureerd. Dat was heel verhelderend. Een voorbeeld: de data van ons vliegverkeer konden we heel eenvoudig verkrijgen bij ons vaste ‘reisbureau’. Dat is al ingericht op klanten die ESG-verplichtingen hebben. Zo zien we nu heel nauwkeurig hoeveel kilometers we afleggen en wat de uitstoot daarvan is. Per persoon, als we dat willen.”
In de ontwikkeling van het ESG Dashboard hadden we support van onze Amerikaanse IT’ers nodig. Zij zijn, terecht, heel terughoudend vanwege security redenen. Marnix heeft daarbij uitstekend stakeholdermanagement toegepast, essentieel voor de uitrol die wij voor ogen hebben. Door goed in gesprek te gaan en uit te leggen wat onze doelstellingen zijn creëer je draagvlak op dit onderwerp."
Conversation starter
Het voorlopige resultaat is een ‘strak, licht dashboard’, meent Joost. “Een conversation starter om iedereen aan boord te krijgen en het vervolgens meer body te geven.” Wat hij nu al weet: “We maken veel vlieguren, die zorgen uiteraard voor de nodige CO2-uitstoot. Wij hebben het vliegen al op een minimaal niveau gebracht en doen veel digitaal, maar in de VS valt mogelijk nog winst te behalen. Wat overigens ook logisch is vanwege de grote afstanden; onze klanten zitten door het hele land en over heel de wereld. We zoeken naar de beste middenweg.”
Teruggeven aan de maatschappij
Al met al wil het bedrijf meer waarde creëren dan alleen economische. “We voelen de maatschappelijke opgave om meer bij te dragen. Dat zal niet zozeer lukken door minder te vliegen, maar wel door op een abstracter niveau meer terug te geven. Dan heb ik het niet over bomen planten of andere manieren van CO2 compensatie, dat moeten we sowieso doen, maar over onze kennis inzetten om mensen te helpen. Dichtbij onszelf. Dat moeten we nog concretiseren. Intussen vergroten we het bewustzijn over duurzaamheid en ontwikkelen we ons dashboard verder voor optimale sturing op onze duurzaamheidsprestaties. Daarbij kunnen we de hulp van Kasparov ESG zéker gebruiken.”