The latest in Power BI 2023 Q2/3

The latest in Power BI

Voor veel bedrijven is Power BI van Microsoft inmiddels bekend terrein. Even wennen misschien, maar de software werkt heel intuïtief en je kunt er snel mee uit de voeten. Power BI groeit voortdurend in mogelijkheden en toepassingen. Daarom is het weer hoog tijd voor: The latest in Power BI.

Interactieve mobiele layout

In de update van september zijn verbeteringen aangebracht in de bewerking van het canvas in de mobiele layout. Die is interactief geworden. Dit houdt in dat het mogelijk is om knoppen, visuals en slicers te testen zoals die in de mobiele versie zullen werken. Ook zijn visuals bewerkbaarder geworden. Zo is het mogelijk om in een tabel of matrix de kolommen uit te lijnen.

Relaties wijzigen in properties venster

Het was eerder al mogelijk om de relaties van een dataset aan te passen in het properties-venster in een public preview. Deze functie is nu volledig toegevoegd en beschikbaar voor alle gebruikers. Met deze functie is het mogelijk om, als je op een relatie tussen twee tabellen klikt, via het properties venster aanpassingen te doen aan deze relatie. Dit is een makkelijkere manier om je relaties aan te passen zonder de data preview. De aanpassingen zullen alleen opgeslagen worden als je met “Apply changes” je wijzigingen bevestigt.

 

Row-level security test als rol

In de  update zijn verbeteringen aangebracht in het testen van een rol met Row-level security. Het is makkelijker gemaakt om, binnen de geselecteerde rol en dataset, het gewenste rapport te selecteren en bekijken. Hiernaast kun je nu makkelijk de belangrijkste toegangsgegevens zien tijdens het testen van de rol.

 

Layout switcher

Het gebruik van een dashboard kan erg verschillen tussen een desktop en een telefoon. Hiervoor is binnen Power BI dan ook de mogelijkheid om een aparte mobiele layout te maken van het dashboard. In de update van augustus is een layout switcher toegevoegd, die het makkelijker maakt om te wisselen tussen het werken aan een layout voor desktop en mobiel.

On-Object interactie (Preview) - update

In maart werd de On-Object interactie geïntroduceerd. Dit bracht veel voordelen met zich mee. inmiddels zijn enkele updates uitgebracht die het gebruiksvriendelijker maken. Zo is het nu mogelijk om het On-Object menu horizontaal te vergroten en verkleinen. Als er bijvoorbeeld een lange titel of veldnaam is, kan die gemakkelijk in beeld worden gebracht.

Ook is een aanpassing gedaan aan de automatische resize van het On-Object menu bij visual, onderin een dashboard. Het menu werd voorheen afgekapt met een scrollbar. Dit zorgde voor een klein menu, waarin de velden onoverzichtelijk waren. In de update van augustus worden het menu en het canvas automatisch aangepast, zodat het volledige menu in beeld kan worden gebracht.

Update ORDERBY functie

De ORDERBY-functie heeft een update gekregen die het makkelijker maakt om blanks specifiek te orderen. Er kan worden gekozen om de blank voor- of achteraan in de ordering weer te geven, door ‘BLANKS FIRST’ of ‘BLANKS LAST’ toe te voegen aan de ‘ORDERBY’ functie. De blanks functie kan worden gecombineerd met de richting (DESC/ASC). Naast vooraan en achteraan kan worden gekozen voor ’BLANKS DEFAULT’. Hiermee worden de blanks numeriek weergegeven tussen 0 en de negatieve resultaten en bij tekst voor alle andere rijen, inclusief lege rijen. Zie onderstaand een voorbeeld van hoe de nieuwe blanks functie kan worden toegepast binnen de ‘ORDERBY’ functie.

Updates lijngrafiek

Voor het weergeven van een bepaalde waarde in tijd wordt vaak gebruik gemaakt van een lijngrafiek. In de Power BI update van juli zijn twee updates toegepast voor de lijngrafiek, om die visueel aantrekkelijker en beter leesbaar te maken. Het kan voorkomen dat een lijngrafiek bij het tonen van data erg hoekig oogt. Deze maand is hiervoor een functie toegevoegd waarmee de hoeken kunnen worden gladgestreken.

De lijngrafiek kan worden gebruikt om labels te tonen op bepaalde punten. Echter, bij veel datapunten kan het onoverzichtelijk overkomen, doordat de labels door de lijn gaan. Hiervoor is een nieuwe optie toegevoegd in de update. Het gebruik van leader lines zorgt ervoor dat de labels wat verder van de lijn af staan en met een lijntje aan het juiste datapunt zijn verbonden.

Pane switcher

Enkele maanden geleden is de update uitgebracht waarmee aan de rechterkant van het scherm de verschillende menu’s gemakkelijk kunnen worden vergroot en verkleind. Vanuit het ‘View’ menu aan de bovenkant van het scherm, kunnen de panes worden geselecteerd; die komen hierdoor aan de rechterkant van het scherm te staan.

Waar de panes voorheen moesten worden geselecteered vanuit het ‘View’ menu, zijn in de update verbeteringen toegepast. Die maken het mogelijk om met het ‘+’ teken aan de rechterkant gemakkelijk te kiezen welke panes benodigd zijn. Hiernaast is rekening gehouden met de continuïteit. De geselecteerde panes blijven namelijk op volgorde staan bij het openen van het rapport.

Het is gemakkelijker gemaakt om meerdere panes tegelijk te openen in de pane switcher. Door simpelweg de ‘CTRL‘ toets ingedrukt te houden en op de gewenste panes te drukken, worden ze naast elkaar geopend.

Datasets in Power BI mobile

Om datasets overal vanaf de telefoon te kunnen beheren, is de functie datasets toegevoegd aan Power BI mobile. Vanuit de telefoon kan worden genavigeerd naar de beschikbare datasets binnen een werkruimte. Per dataset kan relevante data, zoals het laatste refresh moment, meldingen over problemen met een refresh en de eigenaar van de dataset worden ingezien. Hiernaast is het mogelijk om vanaf de telefoon handmatig een dataset te refreshen.

Wij houden jou op de hoogte